Polsstokverspringen bij de pupillen

Bij de pupillen leren we polsstokverspringen aan. Het is onderdeel van de Athletics Champs-wedstrijden bij de U12. Ze prikken dan na een kleine aanloop de niet-buigende stok vooraan in de zandbank en springen zo ver mogelijk in de zandbak. De afstand vanaf een meter voor de zandbak (afzetpunt) wordt gemeten. Ze moeten zo’n 2-4 meter kunnen springen.

(Bron: Instructiekaarten AC)

Leerlijnen

In de leerlijnen staat het volgende:

 • Voorwaarde is de afzet (3R): rechterhand boven, langs rechterkant stok passeren en rechterknie opzwaaien (of alles links)
 • Voor de U12 die ik training geef, moet de inhoud gaan over:
  • Springen met “niet-buigende stoktechniek”
  • Springen van hoog naar laag
  • Springen van hoog naar hoog
  • Springen van laag naar hoog
  • Springen in zandbak met stok (beginnende volledige stokpresentatie)
  • Vormen om te leren duwen tegen de stok
 • Aandachtspunten zijn:
  • Springen vanuit een korte aanloop
  • Kies veilige greephoogte
  • Hulpverlener begeleidt pupil lichtjes over het dode punt (alleen bij hoog-hoog en hoog-laag) (dit is niet meer nodig bij U12)
  • Niet in de stok gaan hangen, maar actief afzetten (richting de stok)

Trainingsvormen

Waarschuwing: het komt nogal eens voor dat de pupil met polsstok de stok naar achter brengt en dan per ongeluk een ander kind raakt. Let dus altijd op met rijtjes kinderen en polsstokspringen. De locatie waar de polsstok wordt doorgegeven/ontvangen is een vooruitgeschoven post.

Vaak doe ik in het begin beide manieren van springen (3R/3L). Vervolgens springt dan vervolgens bijna iedereen 3R.

Uit stand

Op het gras kun je meerdere banen naast elkaar uitzetten. Ongeveer 5 meter van elkaar af. Kinderen die niet aan de beurt zijn, staan bij een pionnetje achter af. Het kind dat aan de beurt is krijgt de stok van zijn voorganger bij de vooruitgeschoven pion.

Het doel is de 3R of de 3L onder de knie te krijgen. Eerst uitleggen hoe de stok vast te houden. Dus rechterhand hoog, linkerhand op schouderhoogte. Dan de achterkant van de stok bij de heup. Punt van de stok is dan hoog. 3 stapjes zetten. Dan afzetten: langs rechterkant en rechterknie omhoog. Op deze wijze voorkom je dat je de pupillen het concept ‘afzetbeen’ moet uitleggen.

Ik heb dit nog niet met de pupillen geoefend, maar wel zelf eens gedaan met een grote polsstok. Je staat met 3 personen aan een polsstok. Je brengt de polsstok in stapjes omhoog. Op deze manier kun je het uitduwen goed oefenen, maar misschien is dit nog niet geschikt voor pupillen.

Prikken

Op het gras kun je meerdere banen naast elkaar uitzetten. Ongeveer 5 meter van elkaar af. Pion A bij het begin, hier staan de kinderen die niet aan de beurt zijn. De pion B staat 5 meter verder in de baan. Hier staat diegene die aan de beurt is. 10 meter verder staat pion C (op de zij of op de kop, zodat je de stok erin kunt plaatsen).

Het kind dat aan de beurt is, krijgt de stok van zijn voorganger bij de vooruitgeschoven pion. De pupil loopt met opgeheven polsstokpunt naar pion C en probeert hier de polsstok op te zetten, te duwen en te springen.

Dit kan eerst wandelend en dan rennend. Ook eerst zonder uitleg over het punt hoog houden. En later aanlopen met punt hoog.

Circuit

Zet een vierkant uit, waar omheen de pupillen kunnen rennen met een polsstok vast (met geheven punt). Op elke zijde van het vierkant is iets te doen:

 • Bij de eerste wandelen ze naar een kist toe. Ze springen met de polsstok op de 1e kist. Vervolgens springen ze met de polsstok tussen twee kisten. En vervolgens van de 2e kist af.
 • Op de tweede staan minihordetjes waar ze overheen rennen met de punt van de polsstok omhoog.
 • Op de derde zijde kunnen ze de polsstok prikken in een pionnetje en dan springen.
 • Op de vierde zijde kunnen ze over 2 slootjes springen (leg 4 springtouwen neer, 2 springtouwen vormen een slootje)

In de zandbak springen

Dit is de wedstrijdvorm en spreekt voor zichzelf. Leer ze aan dicht bij het begin van de zandbak af te zetten om diskwalificatie te voorkomen (ze moeten in de fietsband de stok prikken).

Spelletjes

 • Polsstokestafettes met doorgeven van de stok, kan zowel in vierkant als in pendelvorm

<<nog in bewerking>>

Werpspelletjes bij de pupillen

Op de laatste atletiektrainersdag leerde ik dat de huidige generatie kinderen minder goed kan gooien dan de vorige. Voor pupillen is het dus van belang dat er veel gegooid wordt. Hier een paar lekkere gooispelletjes (nog aan te vullen). Met dank aan FUNdament-werpentrainers op verschillende atletiektrainerdagen.

Slingeren

Twee of meer groepen van ongeveer 6 atleten. Gebruik de onderstaande opstelling. In plaats van horden kun je ook een ladder neerleggen, of gewoon laten rennen.

De eerste van het team rent richting de slingerbanden en daarna richting de pionnen waarvandaan geworpen wordt. Hij of zij kiest de pion uit waarvandaan gegooid wordt. Als de band achter de lijn landt, ontvangt het team het corresponderende aantal punten. Zodra de band is geland, loopt nummer 2 naar de stapel slingerbanden. Het spel eindigt als de banden op zijn.

 

<<in bewerking>>

‘Meerkamptraining’ 19 april 2020

Samen met Detmar heb ik ruim een half uur gerend, met wat pauzes en intervallen. Daarna zijn we met wat nieuwe materialen in de speeltuin gaan trainen:

 • krachttraining en stoten met een medbal
 • slingeren met (vrij grote) BMX-banden
 • speerwerpen met een 300 gr zware oefenspeer
 • springen over het toverkoord, om dat even uit te proberen.
Zie de video!

Discuswerpen voor thuis 16 april 2020

Heb je geen zin in speerwerken, misschien wel in discuswerpen. Hieronder ook een paar leuke oefeningen die je thuis kan doen.

1. Warming up met Sanna Kämäräinen

2. Stokoefeningen van Madisons Throws Club

3. Lijnoefeningen met MTC

4. Uitleg standworp met Arete Throws Nation

5. De handdoek uit de ring gooien met MTC

Succes!

Speerwerptraining voor thuis 16 april 2020

Er is zoveel te vinden op internet. We zagen een leuk filmpje van Melissa Boekelman op Instagram voor kogel. Waarom was dat er niet voor speer? Hier heb ik een paar oefeningen gevonden om even lekker te gooien, maar dan thuis.

1. Dynamische flexibiliteit

Gebruik een bezem! Net even anders dan anders, maar wel lekker.

2. Standoefeningen met handdoek en waterfles

Voor de volgende twee speerwerpoefeningen heb je een handdoek en een gevuld waterflesje nodig. Je doet uit stand de werpbeweging. De oorspronkelijke video van Dejan Maksimovic staat hier.

3. Oefeningen met een bal

Baloefeningen van Kimmo Kinnunen (zie heel filmpje hier).

Dit is het ingooien, let op je blok, een lijn van voet naar schouder. Daarna 5x per arm op je allersnelst.

Let op: bij rechtshandige worp eindigt je handpalm naar rechts (eromheen gooien). Zie voorbeeldje hierna.

Vervolgens nog een oefening waarbij je oefent ontspannen te zijn en pas kracht te zetten bij het gooien. En natuurlijk ook de 3-pas oefenen.

Heb je nog andere materialen, dan kun je daar ook mee gooien. Zoals de al getoonde bezemsteel. Maar ik zag ook een dubbelgevouwen touw met een knoop erin bij de volgende meneer. Hij geeft zelfs aan dat je ook voor de spiegel kunt oefenen zonder materiaal. Dus, hup, tijdens het tandenpoetsen.

4. Andere leuke speerideeën vanuit thuis

Met leuke krachtoefeningen. Ahem, de laatste oefening kan ik niet aanraden, maar ziet er wel spectaculair uit.

5. Kijken

Hoe gooiden deze mannen eigenlijk over de 90 meter?

Atletiektraining 2 april 2020

#trainingmoetdoorgaan

Warming-up

Warm op als je dat nodig hebt, of doe het tijdens het mobiliteitsblokje hierna.

15 minuten mobiliteit met Ablackbirdsepiphany

Beestachtig elastisch!

7 minuten stabiliteit met Micheal Wellington

Track and Field | Core Circuit Using a Plate (of elk zwaar ding dat je hebt)

7,5 of 15 minuten snelheidstraining op 10 m2 met Men’s Health

Voorstel: in tabatavorm 20 s snel – 10 s langzaam of 30 s -30 s

Ga je nog naar buiten?

Zoek een veld en doe ongeveer 4 minuten in-uits van ongeveer 30 tot 50 m. Dat betekent: die afstand lekker sprinten, en terugdribbelen. Herhaal 1 of 2 keer.

Loop naar wens een stukje uit.