Zero waste

Sinds Maarten in januari 2016 een weekend ging winterkamperen met als thema ‘zero waste’, proberen wij ook een kleinere afval voetafdruk te verwerven.  Het PMD blijft toch nog hard gaan, misschien een grote inzamelzak PMD per 3 weken weken.  En grijs afval is natuurlijk maar heel weinig, nu we ook weer gft inzamelen. We gebruiken dus nog wel plastic,  maar ook een heleboel niet.

Wat kun je doen of gebruiken zoals wij:

 • Katoenen broodzakken, bijvoorbeeld van bag-again.  Je kunt het natuurlijk ook zo meenemen zonder zak, dat zag ik laatst ook iemand doen. Bij de warme bakker, AH en ’t Stoepje is het zo geregeld. Zak in de vriezer en uitpakken wat je voor de dag nodig hebt. Alleen niet vergeten de zakken mee te nemen voordat je boodschappen gaat doen.
 • Yoghurt en vla in glazen statiegeldflessen.  Deze hebben ze hier in Wageningen bij de Odin (biologisch van de Weerribben) en op de zaterdagmarkt bij de Daalderkaas (zuivelboerderij uit Arnhem). Helaas is de laatste niet biologisch,  maar het is wel een streekproduct en het is vooral erg lekkere vla en vruchtenyoghurt. Er is ook een boer hier in de Kraats met een melktap. Deze zit nog niet in het systeem, maar wel een goed idee!
 • Zelfgemaakte sojamelk. Supermakkelijk volgens het recept van ‘Leven zonder afval’. Bij de Odin hebben ze Nederlandse gedroogde sojabonen (helaas wel in plastic verpakt). Ik ben nog op zoek naar een niet-electrische yoghurtmaker.
 • Frisdrank en bier in statiegeldflessen. En let op bij dat bier dus, bier zit best vaak in wegwerpflessen. Vooral van de leuke, nieuwe brouwerijen.
 • Onverpakte groenten en fruit. Ik haal het meestal op de zaterdag bij de biologische kraam, de boerderijwinkel de Hoge Born of bij de biowinkel. Maar een groentewinkel laat je ook zelf inpakken.  En bij de supermarkt kun je vaak ook zelf fruit en groenten in eigen meegebrachte (hergebruikte) zakken doen. Ik heb een boodschappentas met allerlei zakjes klaarliggen voor als ik boodschappen ga doen (of ga foerageren noem ik het ook wel).
 • Een herbruikbare koffiekop, bijvoorbeeld een bamboe e-coffeecup. Je krijgt 10%-korting bij de Kiosk als je met de trein reist! Ga maar na hoeveel afval dat scheelt.
 • Snoepen uit eigen trommeltjes. Als je je goed voorbereidt en bijvoorbeeld aan de minitomaatjes uit een trommeltje kunt ipv m&m’s uit een plastic zakje, heb je ook alweer plastic uitgespaard. ‘En het is nog goed voor de lijn ook.’
 • Een echte waterfles. Water drinken is goed en drinken uit een goede, schone waterfles is ook nog beter dan je uit je smutzige, hergebruikte spaflesje (het plastic geeft ook iets ongezonds af aan het water). Als je roestvrijstalen flesjes hebt, dan smaakt het ook lekkerder.
 • Levensmiddelen in kartonnen doosjes. Omdat mensen bang zijn voor vervuild karton, wordt nu vaak over gegaan op plastic zakjes. Koop diepvriesgroenten (als je die nodig hebt), vegetarische slagerproducten (alleen biologische), pasta, rijst en bami in karton. Heel vreemd eigenlijk dat de biowinkel hier wat dat betreft ook een plastic paradijs is.
 • Als je kunt kiezen tussen een plastic of glazen fles zonder statiegeld…  Dan is het lastig. Hergebruik van plastic is goedkoper dan dat van glas. Maar dan moet het wel gebeuren.  Ik koop tegenwoordig toch maar zoveel mogelijk glas.
 • Eigen koekjes. Zandkoekjes zijn supermakkelijk te maken. De boter komt uit een grijze verpakking (of vegan olie uit een plastic of glazen fles),  maar meel en suiker uit papieren zakken. Je kunt ook bij de warme bakker of op de markt koekjes halen in papieren zakken, of je neemt gelijk de koektrommel mee.
 • Eigen wasmiddel. Olijfzeep met laurierolie uit Allepo is een geweldig goedje om wasmiddel mee te maken. Helaas vond ik het na een paar maanden toch niet meer heel lekker ruiken allemaal. Er is in Wageningen wel een winkel waar je met je trommeltje wasmiddel kan gaan halen. Maar er zijn ook nog gewoon ecologische wasmiddelen in kartonnen verpakkingen.
 • Douchen met zeep. Dus in de ouderwetse zeepvorm. Er zijn hele lekkere zepen, ook voor je haar! Ik haalde ze eerst bij de Lush. Lush is niet biologisch of uit de streek helaas, en je moet oppassen dat ze soms sls in de zeep hebben zitten (dat zit overigens ook in de meeste flessenshampoo, ik krijg daar jeuk van). Ook zijn ze niet palmolievrij. Dus ik ben, via een tijdje Babongo (vrij droog), Lamazuma (beter), nu over op Pachamamai (minst droog).
 • Vaste deodorant in kartonnen verpakking. Ik vind die van Pachamamai goed en deze valt ook niet snel uit elkaar zoals sommige andere.
 • Gebruik azijn. Azijn is echt een wondermiddel. Voor schoonmaken van de wc, de douche, als haarverzachter, als wasverzachter,.. En het kan ook nog over de sla.

Plasticverpakkingvermijden heeft geen zin als je niet de volgende tips ook volgt:

 • Ga op de fiets. Als je plastic uitspaart,  maar wel snel de auto pakt om kinderen te halen, boodschappen te doen of naar de sportschool te rijden,.. Dan kun je beter je richten op het besparen van energie!
 • Koop minder. Gebruik minder grondstoffen,  ga lekker kleren kopen via een app en koop het dan toch niet. Sla Ikea, Hudson Bay en de Decathlon een keertje over. Bezoek een kringloopwinkel. Best een lastige, hè?