Plantaardige sinaasappelchocoladecake

Deze volledig plantaardige cake is echt lekker zacht en luchtig en door de sinaasappel zit er een spannend smaakje aan. Hmmm!

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 1 tl baksoda
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 200 gr suiker
  • 1 sinaasappel
  • 110 gr flora plantboter
  • 250 ml amandelmelk
  • 2 tl vanillearoma
  • 50 gr pure chocolade

Werkwijze

  • Verwarm de over voor op 165 graden
  • Meng de droge ingrediënten door elkaar
  • Smelt de boter en doe deze bij de droge ingrediënten
  • Meng dit met de amandelmelk
  • Rasp de sinaasappel en pers hem uit. Meng sap en rasp met het cakemengsel
  • Doe het mengsel in een ingevette vorm en plaats deze 65 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is en laat deze afkoelen.

Extra luxe

Voor een extra luxe cake voeg chocoladeglazuur toe met:

  • 40 ml plantaardige melk
  • 85 gr pure chocolade
  • 60 gr poedersuiker
  • 1 el ahornsiroop (of agave)

Verhit de melk tot kookpunt en voeg de stukjes chocolade toe tot ze zijn gesmolten, haal de pan van ’t vuur en meng de poedersuiker en de siroop erdoorheen. Laat een beetje afkoelen en giet over de afgekoelde cake. Het glazuur is na afkoelen zacht, maar knapperig.

Sinaasappelchocoladecake

Plantaardige citroenmaanzaadcake

De eerste keer dat ik deze cake maakte, zat deze vastgeplakt aan de tulbandvorm. Zul je net zien dat het voor een verjaardag is.. Maar goed, hij was wel gaar en smaakte heerlijk, dus er zullen velen volgen. Maar dan uit een normale taart- of cakevorm.

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 1 1/4 tl baksoda
  • 200 gr suiker
  • 2 tl vanillearoma
  • 1 biologische citroen
  • 110 gr flora plantboter
  • 250 ml amandelmelk
  • 2 el maanzaad
  • 1/2 tl zout (optioneel)

Werkwijze

  • Warm de oven voor op 165 graden
  • Rasp een citroen en pers hem uit
  • Meng de droge ingrediënten door elkaar
  • Smelt de boter en doe deze bij de droge ingrediënten
  • Voeg de amandelmelk toe en meng alles goed
  • Voeg tot slot de citroenrasp en het – sap toe en meng het snel
  • Giet het mengsel in de vorm
  • Zet de vorm 65 minuten in de oven
  • Controleer of de cake gaar is en laat hem afkoelen.

Deze cake is erg lekker met een citroenglazuur, maar het betekent wel een hoop extra suiker. Ik had een recept waar de rasp en het sap van 1 citroen in ging en 1 3/4 cup poedersuiker. Dat was bijna een hele bus… Dat moet ook anders kunnen!