Sinds Maarten in januari 2016 een weekend ging winterkamperen met als thema ‘zero waste’, proberen wij ook een kleinere afvalvoetafdruk te verwerven. We gebruiken dus nog wel plastic, maar ook een heleboel niet.
Wat kun je doen of gebruiken zoals wij:
- Katoenen broodzakken, bijvoorbeeld van bag-again. Je kunt het natuurlijk ook zo meenemen zonder zak, dat zag ik laatst ook iemand doen. Bij de warme bakker, AH en ’t Stoepje is het zo geregeld. Zak in de vriezer en uitpakken wat je voor de dag nodig hebt. Alleen niet vergeten de zakken mee te nemen voordat je boodschappen gaat doen. De Albert Heijn en ’t Stoepje hebben nu ook zelf stoffen zakken voor brood.
- Dit is een oude tip, want wij kopen nu soyayoghurt en -vla.. Maar koop anders yoghurt en vla in glazen statiegeldflessen. Deze hebben ze hier in Wageningen bij de Odin (biologisch van de Weerribben) en op de zaterdagmarkt bij de Daalderkaas (zuivelboerderij uit Arnhem). Helaas is de laatste niet biologisch, maar het is wel een streekproduct en het is vooral erg lekkere vla en vruchtenyoghurt. Er is ook een boer hier in de Kraats met een melktap. Nooit geweest, maar wel een goed idee!
- Zelfgemaakte sojamelk. Supermakkelijk volgens het recept van ‘Leven zonder afval’. Je moet alleen niet vergeten de bonen te weken. Bij de Odin hebben ze zelfs Nederlandse gedroogde sojabonen (helaas wel in plastic verpakt).
- Frisdrank, sap en bier in statiegeldflessen. En let op bij dat bier dus, bier zit best vaak in wegwerpflessen. Vooral van de leuke, nieuwe brouwerijen. Bij de Odin hebben ze ook sap in statiegeldflessen. Leuk voor een zondagochtend. Zelf wat sinaasappels uitpersen is natuurlijk ook lekker.
- Onverpakte groenten en fruit. Ik haal het soms op de zaterdag bij de biologische kraam op de markt. Het kan ook bij de boerderijwinkel de Hoge Born of bij de biowinkel. Maar een reguliere groentewinkel laat je ook zelf inpakken. En bij de supermarkt kun je vaak ook zelf fruit en groenten in eigen meegebrachte (hergebruikte) zakken doen. Ik heb een boodschappentas met allerlei zakjes klaarliggen voor als ik boodschappen ga doen (‘foerageren’).
- Een herbruikbare koffiekop, bijvoorbeeld een bamboe e-coffeecup. Je krijgt 10%-korting bij de Kiosk als je met de trein reist! Ga maar na hoeveel afval dat scheelt. En geloof niet de Duitse praatjes dat het ongezond voor je is. Daar is onderzoek naar gedaan.
- Snoepen uit eigen trommeltjes. Als je je goed voorbereidt en bijvoorbeeld aan de minitomaatjes uit een trommeltje kunt in plaats van m&m’s uit een plastic zakje, heb je ook alweer plastic uitgespaard. ‘En het is nog goed voor de lijn ook.’
- Een echte waterfles. Water drinken is goed en drinken uit een goede, schone waterfles is ook nog beter dan je uit je smutzige, hergebruikte spaflesje (wegwerpplastic geeft ook iets ongezonds af aan het water). Als je roestvrijstalen flesjes hebt, dan smaakt het ook lekkerder.
- Levensmiddelen in kartonnen doosjes. Omdat mensen (Foodwatch) bang zijn voor vervuild karton, wordt nu vaak over gegaan op plastic zakjes. Koop daarom diepvriesgroenten (als je die nodig hebt), vegetarische slagerproducten, pasta, rijst en bami gewoon in karton. Heel vreemd eigenlijk dat de biowinkel hier wat dat betreft ook een plastic paradijs is.
- Als je kunt kiezen tussen een plastic of glazen fles zonder statiegeld… Dan is het lastig. Hergebruik van plastic is goedkoper dan dat van glas. Maar dan moet het wel gebeuren.
- Eigen koekjes. Zandkoekjes zijn supermakkelijk te maken. De (flora)boter komt uit een grijze verpakking (of vegan olie uit een plastic of glazen fles), maar meel en suiker uit papieren zakken. Je kunt ook bij de warme bakker of op de markt koekjes halen in papieren zakken, of je neemt gelijk de koektrommel mee.
- Wasmiddel in karton. Olijfzeep met laurierolie uit Allepo is een geweldig goedje om zelf wasmiddel mee te maken. Helaas vond ik het na een paar maanden toch niet meer heel lekker ruiken allemaal, vooral de sportkleren. Er is in Wageningen een winkel waar je met je trommeltje wasmiddel kan gaan halen. Maar er zijn ook nog gewoon ecologische wasmiddelen in kartonnen verpakkingen. Probeer ook je kleren wat langer aan te houden en eens een keer te luchten als ze niet echt vies zijn.
- Douchen met zeep. Dus in de ouderwetse zeepvorm. Er zijn hele lekkere zepen, ook voor je haar! Ik haalde ze, na enkele keren haren wassen met Allepozeep (geen goed idee), eerst bij de Lush. Lush is niet biologisch of uit de streek helaas, en je moet oppassen dat ze soms sls in de zeep hebben zitten (dat zit overigens ook in de meeste flessenshampoo: ik krijg daar jeuk van). Ook zijn ze (nog) niet palmolievrij. Dus ik ben, via een tijdje Babongo (vrij droog), Lamazuma (beter), nu over op Sweetie van Pachamamaï (ruikt subtiel, schuimt goed, zeep wordt niet zacht op vakantie). De conditioner van Helemaal Shea werkt erg goed (de shampoo Berk van Helemaal Shea vind ik niet zo lekker ruiken).
- Vaste deodorant in kartonnen verpakking. Ik vind die van Pachamamaï erg goed en deze valt op vakantie ook niet snel uit elkaar. Sommige anderen zijn meer geschikt voor thuis, bijvoorbeeld Lamazuma en Zerah/Bag-again.
- Tandenpoetsen met tabletjes uit een zakje. Bij verschillende webwinkels te koop, maar let op de verpakking. Als je ze in een papieren zakje thuiskrijgt, stop ze dan zo snel mogelijk in een lege jampot. Hier krijg je ze in een biologisch afbreekbaar zakje (maar ik weet even niet of dit de thuiscomposteerbare variant is). Onze tandarts vindt de Denttabs met fluor goed.
- Gebruik azijn. Azijn is echt een wondermiddel. Voor schoonmaken van de wc, de douche, als haarverzachter, als wasverzachter,.. En het kan ook nog over de sla.
- Kleding. Als je per se nieuwe kleding nodig hebt, let op het volgende. Er zijn nieuwe materialen die lijken op polyester. Tencel is een supermooi en ecologisch zeer verantwoord stof van houtvezels (dit is een betere vorm van lyocell). EcoVero is vergelijkbaar, maar is kleurvast, gaat langer mee en daarmee extra duurzaam. Linnen en hennep (hemp) zijn natuurlijke materialen met het minste milieueffect. Maar gerecycled materiaal of tweedehands kleding heeft natuurlijk de voorkeur!
Plasticverpakkingvermijden heeft geen zin als je niet de volgende tips ook volgt:
- Ga op de fiets. Als je plastic uitspaart, maar wel snel de auto pakt om kinderen te halen, boodschappen te doen of naar de sportschool te rijden,.. Dan kun je beter je richten op het besparen van energie!
- Koop minder. Gebruik minder grondstoffen, ga lekker kleren kopen via een app en koop het dan toch niet. Sla Ikea, Action, en de Decathlon (ai) een keertje over. Bezoek een kringloopwinkel. Best een lastige, hè?